Skip to content

Učíme se řídit auto v Praze


Praha versus okres – jestliže se někdo rozhodne získat řidičské oprávnění pro osobní automobil, má v podstatě neomezené možnosti, co se týče výběru autoškoly. Zároveň se může rozhodnout, zda dá přednost okresnímu městu, anebo se pustí do náročnější akce Autoškola Holešovice, a tou je autoškola v Praze. Ono je to ale také „něco za něco“, protože každá výuka v autoškole vám nabídne jistá plus i mínus. Pojďme si nyní porovnat výuku například v Praze a v sousedním Kladně.

jízda po dálnici

Kladeňáci se zřejmě nebudou hrnout do Prahy, jednak je to zbytečně daleko, a pak Kladno přece dobře znají, a tak tu bude získání řidičáku výhodnější a snazší. Ano, to pravděpodobně bude, ale za jakou cenu. Představte si, že Kladno znáte jako své boty, máte je projeté na kole nebo autobusem, takže tu znáte každou ulici, každou křižovatku takřka nazpaměť. Až usednete do vozidla a instruktor vás nasměruje někam do města, můžete zavřít oči a projíždět terénem skoro poslepu. Levou zadní zvládnete průjezd křižovatkami, protože už víte, že tady jsou semafory, tamhle je značení pouze svislými značkami, tady se zužují jízdní pruhy a tam zas rozdvojují, a tam je zákaz odbočení vpravo, takže musíte jet jen rovně.

cvičiště v autoškole

Stejné to bude i se závěrečnou jízdou s policejním komisařem a pokud neuděláte fatální chybu, řidičák máte v kapse. A pak se za týden rozhodnete pořídit vlastní vůz a vypravit se s ním do Prahy za svými kamarády.

V Praze najednou zjistíte, jak je nepřehledná, nevíte, kam koukat dřív, a nakonec zaviníte dopravní nehodu. Kdybyste ovšem absolvovali autoškolu přímo v Praze, uplatníte tu známé přísloví: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. Průjezd Prahou bude pro vás hračka a ušetříte si tu zbytečné investice kvůli autonehodě, a možná i starosti s trestním řízením, pokud při nehodě někoho zraníte, nedej Bože usmrtíte. Někoho smrtelně zranit – to by byl ale opravdový malér a jít kvůli tomu do vězení a vyčítat si do konce života, že jste někoho zabili? Máte to zapotřebí?