Skip to content

Jak působí barvy posuvných dveří skříní na míru


Rozhodli jste se, že budete mít doma v Praze skříň na míru sten-skrine.cz s posuvnými dveřmi, která zabere svou plochou celou stěnu v ložnici nebo v předsíni? Pak byste měli počítat s tím, že na vás bude působit především barva dveří, ať už se jedná o jednobarevná řešení, anebo různé vzory či fotografie. Barvy mají značný vliv na naše podvědomí, podobně jako je tomu u hudby, která je součástí našeho života a vnímáme ji jako kulisu nebo jí nasloucháme zcela vědomě.

vestavěná skříň

Jakým způsobem vstupují hudba a barvy do podvědomí a naší mysli?

Červená – nejteplejší a nejvýraznější barva vždy zesiluje daný motiv a prostředí, v němž se nachází, to znamená pokud jí kombinujete s černou, bude zesilovat ryzí negativitu a může vám to přinést mnoho nepříjemných důsledků (toto bylo typické např. pro červenou vlajku hitlerovského Německa s černým hákovým křížem). Červenou byste měli kombinovat s bílou, zelenou nebo modrou, abyste zesílili vliv těchto pozitivních barev.

skříně na míru

Žlutá – žlutou lze doporučit lidem, kteří mají zažívací potíže, a je pro ně obtížné vyjádřit své pozitivní emoce. Žlutá prohřívá břišní dutinu, dodává jí energii a přináší radost ze života, zejména v období podzimních plískanic a zimních depresí, kdy je málo slunečního svitu.

Zelená – zelená je barvou výrazně studenou, ale zároveň svěží, podporuje dobré mezilidské vztahy a taková skříň dobře zapadne do rodiny s malými dětmi. Dejte přednost kombinaci světle zelené až zelenožluté s bílou, oživí to jakýkoli prostor v domě.

Modrá – modrá je barvou tvořivosti a schopnosti dorozumět se s lidmi hovorovou řečí, podporuje slovní komunikaci a kreativní nápady. Modrá se dobře hodí k světlému dřevěnému masivu a k bílé barvě malby stěn a stropu. Dobře se také sladí se žlutou, čímž se navzájem doplňuje studená a teplá barva.

Růžová – ta se velmi dobře hodí do ložnice zamilovaných, růžová je barvou lásky a velmi dobře vynikne v kombinaci se zelenou, například zeleným kobercem nebo se zelenými závěsy.